Inspiration for voksne

Hvad læser de i læsekredsene?

Find inspiration til, hvad I skal læse i DIN læsekreds - eller bare til dig selv.

Af Marianne Sivertsen

""
Fotograf: Nikolai Linares

Til inspiration kan du her se, hvad et par af Stevns-læsekredsene læste i sæson 2023/24.

 

Dét læste læsekredsen i Strøby Egede:

“10 minutter og 38 sekunder i denne sære verden” Elif Shafak

Elif Shafak er en kvindelig tyrkisk forfatter, der med sin kamp for demokrati og menneskerettigheder har lagt sig ud med det konservative regime i Tyrkiet. 

10 minutter og 38 sekunder er, ifølge vores nyligt afdøde hovedperson Leila, den periode hvor sjælen og sindet kan leve videre efter døden er indtruffet. På den måde kan Leila give os et indblik i hendes liv, fra hendes fødsel til hun bliver fundet død i en affaldscontainer i Istanbul. Leila blev aldrig den dydige og føjelige datter som far Baba havde håbet på. Hun går sine egne veje og prøver grænser af.

Det fører hende til Istanbuls prostitutionsmiljø, hvor hun bliver venner med en mangfoldig og broget flok som beskrives med varme og humor. 

Bogen handler om venskaber på tværs af alle skel, både kulturelle, religiøse og seksuelle. Om at være udstødt og leve på kanten af samfundet. I et land hvor religiøsitet gennemsyrer hele samfundet, er det farligt at træde ved siden af.


“Om udregning af rumfang” Solvejg Balle

Solvej Balle er født i 1962 i Sønderjylland. Har studeret litteraturvidenskab og filosofi på Kbh. Universitet.

Der er planlagt 7 bind i serien, indtil videre er der udkommet 5.

Hun modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 2022 for de 3 første bind.

Det er en roman om det usandsynlige, at tiden går i stå. Bare ikke for Tara, bogens hovedperson. Alle andre omkring hende genoplever den 18. november igen og igen. Mens Tara må prøve at forstå at hendes tid går videre, at hendes hår gror og at hun bliver ældre dag for dag, prøver hun at gennemskue hvad der er sket, uden at finde en forklaring. Hun forsøger at leve et liv med ægtemanden Thomas, men som dagene bliver flere og flere, hvor hun skal genfortælle ”historien” for ham, vågne op til hans overraskelse over at hun er der, og ikke i Paris som var meningen for den 18. november, bliver det sværere og sværere. Hun begynder at leve et skyggeliv, tæt op af Thomas men ikke sammen med ham. 

Det giver hende også en frihed til at undersøge ting, historien, mennesker og verden. Dykke ned i emner og fordybe sig. Men samtidig giver det en enorm følelse af ensomhed. Alle de mennesker hun møder, alle de relationer hun opbygger på en dag, vil være forsvundet den næste. 

Det er en spændende, lettere klaustrofobisk og filosofisk roman om begrebet tid, forbrug og relationer.


“Stuepigen og kranføreren” Bent Haller.

Bent Haller er opvokset i Bangsbostrand ved Frederikshavn. Det er også scenen for mange af hans bøger både for børn og voksne.

Det gælder også denne roman om stuepigen Tove og kranføreren Børge. De møder hinanden lige omkring starten af 2. verdenskrig. Børge kommer fra landet, men vil prøve lykken på havnen i Frederikshavn og ender på et lejet værelse i kulkælderen hos en familie fra det bedre borgerskab, hvor Tove er stuepige. Børge falder for den iltre og hemmelighedsfulde Tove. Tove derimod har ambitioner om noget bedre, men omstændigheder gør at de alligevel ender sammen. Børge bliver lettere modvilligt trukket ind i modstandskampen af Tove, og i kraft af hans arbejde på værftet, er han et aktiv for dem. Vi møder Børge som en gammel mand der sidder i sin elskede kran og funderer over livet og ægteskabet med Tove, som han aldrig rigtig kom til at forstå, men som han holdt meget af. 

Det er en fortælling om det almindelige levede liv, om udviklingen som især Børge har svært ved at følge med i. Om parforhold, kærlighed, børn og identitet.